Eerik-Niiles Kross: Jüri Ratas lõpetagu valitsuse tööga tegelemine - Eesti elu ei juhita parteide peakontoritest!

Kategoriseerimata
|
|
14.02.2022

Hakake, sõbrad, tööle ja lõpetage see jama. Kui Riigikogu esimees ei soovi oma põhiseaduslikke ülesandeid täita, siis järgmisel juhatuse valimisel tuleb valida uus esimees. Kui Keskerakond tahab juhatuses valitsuse tööd imiteerida ja valitsuses sellest loobub, siis koalitsiooni kuulumine on meil vabatahtlik.

Tahan meenutada Riigikogu esimehele ja Keskerakonnale paari fundamentaalpõhimõtet Eesti riigi juhtimisest.

Esiteks.

Eesti põhiseadus annab üsna täpselt ette Riigikogu ja Valitsuse pädevused ning Riigikogu esimehe rolli. Kui esimees tahab tegeleda valitsuse tööga, jättes Riigikogu juhtimata, hakkab meil tekkima tõsine juhtimiskriis. Ajakirjandus muidugi naudib seda, aga poliitkempluse pesuveega ei tohiks põhilist päris välja visata.

Riigivõimu teostatakse üksnes põhiseaduse ja sellega kooskõlas olevate seaduste alusel. (põhiseaduse paragrahv 3). Riigikogu, Vabariigi Presidendi, Vabariigi Valitsuse ja kohtute tegevus on korraldatud võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõttel (põhiseaduse paragrahv 4).

Riigikogu (lisaks seadusloomele ja muudele põhiseaduse antud ülesannetele) lahendab muid riigielu küsimusi, mis ei ole põhiseadusega antud Vabariigi Presidendi, Vabariigi Valitsuse, teiste riigiorganite või kohalike omavalitsuste otsustada.

Vastavalt põhiseaduse paragrahv 66 korraldab Riigikogu esimees (koos aseesimeestega) Riigikogu tööd vastavalt Riigikogu kodukorra seadusele ja Riigikogu töökorra seadusele.

 

Täitevvõimu teostab Eestis Vabariigi Valitsus. Põhiseaduse paragrahv 87 ja selle tööd juhib Peaminister.

Riigikogu esimehel ei ole põhiseaduslikku rolli teha ettepanekuid Vabariigi Valitsuse otsuste revideerimiseks. Kui Riigikogu esimees tahab oma aega sisustada omaenda erakonna ministrite osalusel tehtud otsuste üle tagantjärgi irisemisega ja suhteliselt arusaamatute initsiatiividega täitevvõimu töövallas, siis väljub ta üsna otse Põhiseaduse raamidest.

Tal on kaks võimalust: kas minna valitsusse ja seal oma riigijuhtimise isu rahuldada või teostada parlamentaarset järelvalvet Riigikogu liikme ja Keskerakonna fraktsiooni liikmena. Selleks on ette nähtud arupärimised ja küsimused ministritele. Riigikogu esimees peaks siis minema Riigikogu liikmena Riigikogu saalis pulti ja võib seal rahus oma initsiatiive esitada.

Riigikogu esimehena ta seda tegema ei peaks, eriti, kui Riigikogu juhtimise töö on tegemata. (Muide, arvame me EKRE-st, mida iganes, Martin Helme tajub oma aseesimehe rolli oluliselt paremini ja suudab erakonna juhtimise Riigikogu juhtimisest lahus hoida). Riigikogu esimehelt ootan lahendust Riigikogu töö trollimisele, mis on hakanud seadusloomet halvama; Riigikogu äsjasele lahendile, mis tahab ette kirjutada Riigikogu sisemist töökorraldust jne. Riigikogus seisab kümnete kaupa eelnõusid ja valitseb kaos, mida Riigikogu esimees ilmse naudinguga jälgib, seda koguni soodustab.

Teiseks.

Eestis on lisaks võimude lahususe printsiibile küll erakondadele tuginev parlamentaarne demokraatia, mis ei tähenda aga seda, et elu juhitaks erakondade peakorteritest.

Erakonnad esitavad oma programmid valimiskampaaniates, rahvas valib nende vahel ja siis teostatakse võimu läbi Vabariigi valitsuse. Parteid ei juhi Eesti elu. Vähemalt ei tohiks. Seda aega mõned veel mäletavad, kui Eesti Kommunistliku Partei Komitee arutas basseinide põhja libeduse lubatavust, meditsiiniõpingute metoodikat ja loomasööda kvaliteeti. Nüüd loen iga päev lehest, et Keskerakonna juhatus arutab kiirtestide mõjusust ja vajalikkust, koroonapasside kehtivust jne.

Keskerakonna juhatus võiks ju arutada ka näiteks narkoosi pikkust ajuoperatsioonidel või Alzheimeri diagnoosi puhul kasutatud arstimite lubatavust. Nüüd kuulen raadiost, et Keskerakonna juhatus teeb plaani inflatsiooni tõkestamiseks. Selleks on meil esiteks põhiseaduse järgi pädevus Eesti Pangal ja Rahandusministeeriumil. Teiseks on Keskerakonnal pooled ministrid, kes, pole kuulnud, oleks seda plaani tahtnud Valitsuses arutada.

Hakake, sõbrad, tööle ja lõpetage see jama. Kui Riigikogu esimees ei soovi oma Põhiseaduslikke ülesandeid täita, siis järgmisel juhatuse valimisel tuleb valida uus esimees. Kui Keskerakond tahab juhatuses Valitsuse tööd imiteerida ja Valitsuses sellest loobub, siis koalitsiooni kuulumine on meil vabatahtlik.

PS: See on minu kui vaba mandaadiga Riigikogu liikme arvamus, võiks öelda, tugevat parlamenti, aga põhiseaduslikku korda kaitsva kodaniku seisukoht, mis ei ole Reformierakonnaga kooskõlastatud. Seni.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt